Biroš: Vo financovaní zdravotníckych úkonov by mal platiť princíp solidárnosti

22.06.2005 Celý región

Prešov 21. júla (TASR) - Na značné rozdiely vo vyfinancovaní zdravotníckej starostlivosti v regiónoch naďalej poukazuje riaditeľ Fakultnej nemocnice s polikl...
Prešov 21. júla (TASR) - Na značné rozdiely vo vyfinancovaní zdravotníckej starostlivosti v regiónoch naďalej poukazuje riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Peter Biroš.

Spomínané rozdiely potvrdil už poslanecký prieskum Výboru pre zdravotníctvo NR SR v októbri minulého roka, ktorý sa uskutočnil vo všetkých zdravotných poisťovniach. Členovia výboru v materiáloch zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VZP) zistili, že Košický a Prešovský kraj je značne poddimenzovaný. \"Všade na svete platí princíp solidárnosti, ktorý bol zakotvený aj v novelách zákonov súvisiacich so zdravotníckou reformou, čiže princíp solidárnosti by mal znamenať, že na hlavu a na poistenca by mala byť vyplatená tá istá suma na území celej Slovenskej republiky, \" uviedol dnes pre TASR Biroš. Dodal, že prieskum potvrdil, že Bratislava s 500 tisíc obyvateľmi má 370 tisíc poistencov VZP, na ktorých dostáva 7,4 miliardy korún, pričom v Prešovskom kraji s 800 tisíc obyvateľmi je 520 tisíc poistencov VZP, dostali len 5,2 miliardy Sk. Biroš povedal, že infarkt v Prešove je takisto náročný na liečbu ako v Bratislave.
Podľa neho ide o dlhodobý problém, pretože v Bratislave je značné množstvo zdravotníckych zariadení, ktoré treba financovať ani nie tak kvôli výkonom, ale kvôli vysokej prezamestnanosti. Na území Bratislavy je podľa neho \"len\" šesť interných kliník, pričom v Prešovskom kraji s 800-tisícovou spádovosť je len FNsP.
 

Vyberte región